14 Ιαν 2019

Travelling along the ''Roof of the World" Pamir Highway 2018 part 5






ΗΜΕΡΑ 28, 30 Αυγούστου 2018

Ufa - Nizhny Novgorod

Χλμ ημέρας 930




Σήμερα έχω 940χλμ για Νιζνι Νοβογκορντ αλλά τουλάχιστον θα κερδίσω 2 ζώνες ώρας και θα είμαι πλέον ζώνη Ελλάδας! Επέλεξα να καλύψω το μεγαλύτερο μέρος των χλμ προς μόσχα έτσι ώστε την επόμενη να φτάσω νωρίς.

Αφόυ πήρα το πρωινό μου με τον Paul, στη συνέχεια βγάλαμε μια αναμνηστική φώτο μαζί και του ευχήθηκα να κάνει το κάθε όνειρο του πραγματικότητα!




Γκάζι καρίδι λοιπόν ότι πρέπει να προλάβουμε να δούμε και το Νιζνι! 

Ξεκίνησα πρωί κατά της 7μιση, με σούπερ καιρό με λίγη πρωινή ομίχλη!




Πλέον ο δρόμος ήταν καθαρά αυτοκινητόδρομος! Σε αυτό συνέβαλλε και το γεγονός οτι φέτος πριν 1 μιση μήνα είχε γίνει και το παγκόσ,ιο κύπελλο ποδοσφαίρου στην Ρωσία! Αρκετοί δρομοι φτιάχτηκαν μεταξύ των πόλεων που φιλοξενούσαν τους αγώνες




Μερικά δσσάκια σπάνε την μονοτονία




Βγαίνοντας λίγο απ τον αυτοκινητόδρομο καθώς σε μερικά σημεία ακόμα δεν είχε τελειώσει ο αυτοκινητόδρομος






Και ξανά στον Μ7, χλμ βενζίνη και πάλι χλμ



Μερικά ποτάμια σπάνε λίγο την μονοτονία





Τελευταίο βενζινάδικο 150χλμ πριν το Καζάν, στάση να κολατσίσουμε



Και έτσι μετά από πολλές ώρες οδήγησης επιτέλους φτάνω στο Καζάν





Με εξέπληξε το γεγονός οτι δεν είχε πολύ κίνηση ενώ είναι η 5η μεγαλύτερη Ρωσικη πόλη με 1,3 εκ ανθρώπους





Καθαρή πόλη με αρκετό πράσινο







Αφού έκανα 2-3 κύκλουςστο τετράγωνο για να βρω το χόστελ, τελικά βρήκα το αδιέξοδο στενάκι που οδηγεί εκεί! Οι ιδιοκτήτες παρόλο που είχε κάμερες και συρόμενη πόρτα που έκλεινε μου είπαν να βάλω την μηχανή μέσα στον προθάλαμο του Χόστελ My Hostel Nizhny , πλήρωσα 6 δολάρια







Ντουζάκι και γρήγορα κάτω να δούμε και αυτήν την πόλη







Κλασικά αγάλματα στον πεζόδρομο όπως και σε πολλές Ευρωπαικές χώρες







Αρκετός κόσμος στον κεντρικό πεζόδρομο (ο οποίος ήταν 5 λεπτά απ το Χοστελ)






Όμορφα street car καφέ



Μικρό μου πόνι, ψηλά μου καπούλια :p



Street Photography :fun



State Bank Η Τράπεζα είναι ένα μνημείο νεουρώσικου στιλ, χτίστηκε το 1913





Sculpture Photographer with Dog στην οδό B.Pokrovskaya υπάρχουν πολλά διαφορετικά γλυπτά



The Kremlin To Κρεμλίνο

Η πρώτη προσπάθεια να αντικατασταθεί το ξύλινο φρούριο με ένα πέτρινο Κρεμλίνο καταγράφηκε το 1374, αλλά η κατασκευή περιοριζόταν σε έναν μόνο πύργο, γνωστό ως Πύργο του Ντιμιτρόφσκαγια (δεν υπάρχει πια). Σύμφωνα με τον κανόνα του Ivan III, το Nizhny Novgorod έπαιξε το ρόλο μιας πόλης φρουράς, χρησίμευσε ως τόπος συγκέντρωσης στρατευμάτων για τις ενέργειες της Μόσχας ενάντια στο Χανάτε του Καζάν. Προκειμένου να ενισχυθούν οι άμυνες της πόλης, άρχισαν και πάλι οι κατασκευές των τοίχων. Η κατασκευή του πέτρινου Κρεμλίνου του Νίζνι Νόβγκοροντ ξεκίνησε το 1500 με το κτίριο του πύργου Ivanovskaya, η κύρια εργασία ξεκίνησε το 1508 και το 1515 ολοκληρώθηκε. Τα δρύινα τείχη που σχημάτιζαν τις παλιές οχυρώσεις καταστράφηκαν από τεράστια φωτιά το 1513. Το τείχος των δύο χιλιομέτρων ενισχύθηκε από 13 πύργους (ένας από αυτούς - το Zachatskaya - ήταν στην ακτή του Βόλγα, δεν συντηρήθηκε αλλά ξαναχτίστηκε το 2012) . Αυτή η "Stone City" είχε μια μόνιμη φρουρά με συμπαγή όπλα πυροβολικού. Με την πτώση του Καζάν, το Κρεμλίνο του Νίζνι Νόβγκοροντ έχασε τη στρατιωτική του σημασία και αργότερα στέγασε την πόλη και τις επαρχιακές αρχές. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι στέγες των Taynitskaya, των Severnaya και των πύργων Chasovaya αποσυναρμολογήθηκαν και τα πολυβόλα εγκαταστάθηκαν στις ανώτερες πλατφόρμες. Έτσι, το φρούριο υπερασπίστηκε τον εναέριο χώρο της πόλης από το Luftwaffe.Το Συμβούλιο των Υπουργών της RSFSR εξέδωσε εντολή στις 30 Ιανουαρίου 1949 για την αποκατάσταση του Κρεμλίνου του Νίσνι Νόβγκοροντ. Τον Οκτώβριο του 2018, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός μεσαιωνικού οικισμού και νεκροταφείου στη θέση του κατεστραμμένου ναού του Αγίου Συμεών Στυλιτών. Τα ευρήματα ανήκουν στον 13ο αιώνα και το αρχαιότερο πολιτιστικό στρώμα - μέχρι το 1221, όταν ιδρύθηκε το Nizhny Novgorod.



Εντυπωσιακό εξωτερικά όσο και εσωτερικά











Και εδώ όπως στην Ούφα τα τοπικά λεωφορεία είναι πολύ παλιά



Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου ήταν και εδώ



Ο ήλιος άρχιζε κι έδυε και μου χάριζε μοναδικά κάδρα από το Κρεμλίνο ψηλά προς τον Βόλγα ποταμό!









Αρκετά ζευγαράκια θαυμάζανε την θέα και το ηλιοβασίλεμα! :inlove:



 Σα να λέει ''τι άλλο θες κούκλα μου να κάνω''? :p Εμ... γυναίκες, σε όλο τον κόσμο ίδιες :fun















Ουαου!




Chkalov Monument Ο μεγάλος πιλότος της σοβιετικής ένωσης, γνωστός για την απίστευτη πτήση 63 ωρών από τη Μόσχα στο Βανκούβερ, την Ουάσιγκτον, τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Βόρειου Πόλου σε αεροπλάνο Tupolev ANT - 25 (18 - 20 Ιουνίου 1937), μια απόσταση 8, 811 χιλιομέτρων (5, 475 mi) χωρίς στάση. Η πτήση πρωτοστάτησε στην πολική αεροπορική διαδρομή από την Ευρώπη στην Αμερικανική ακτή του Ειρηνικού.



Chkalov Staircase Το αποκαλούν το μνημείο των 1000 βημάτων, αλλά στην πραγματικότητα ανεβαίνεις μόνο o_O 430 βήματα μέχρι πάνω



Εγώ τα κατέβηκα! Αλλά ώς γνωστόν, ότι ανεβαίνει κατεβαίνει! Αργότερα θα το καταλάβαινα αυτό :eek:



Το φαντασμαγορικό κρεμλίνο φαίνεται από κάθε μεριά του Βόλγα







Πολύ περπάτημα και σήμερα, ακολούθησα την παραποτάμια διαδρομή



Αρκετός κόσμος χαλάρωνε θαυμάζοντας την θέα προς το ηλιοβασίλεμα στον Βόλγα





Το ηλιοβασίλεμα μου χάριζε απίστευτα χρώματα!




Cathedral of St. Alexander Nevskiy







Σιγά σιγά πήρα τον δρόμο προς τον πεζόδρομο πάλι, κι εκεί κατάλαβα αυτό που έλεγα πριν, καθώς ανέβηκα μια τρελή ανηφόρα! o_O

Πολλές οι ορθόδοξες εκκλησίες κι εδώ

Monument to Minin and Pozharsky και πίσω The Royal chapel




Σιγά σιγά άρχιζε και νύχτωνε και η κοιλιά μου διαμαρτυρόταν μετά από τόσο περπάτημα, έτσι βρήκα ένα τοπικό μαγαζάκι να φάω και να πιο και μια ωραία μπυρίτσα!




Είχα και καλή παρέα



Όλων των ηλικιών :D



Μετά από λίγο άρχισε η κούραση να με γονατίζει, ήταν η ώρα να επιστρέψω στο Χοστελ!



Αρκετός κόσμος και το βραδυ στο Νίζνι



Λίγο πριν το Χοστελ πέτυχα κάτι τσοπεράδες στα τοπικά McDonalds :cool:



έπεσα ξερός λεμε...ZZZZzzzZzzzzZz

ΤΕΛΟΣ 28ης ΗΜΕΡΑΣ





ΗΜΕΡΑ 29η, 31 Αυγούστου 2018

Nizhny - Moscow

Χλμ ημέρας 420




Ξύπνημα αρκετά πρωί και σήμερα ώστε να είμαι όσο πιο νωρίς μπορώ στην Μόσχα. Θα έμενα 2 βράδια φυσικά όχι για να ξεκουραστώ, αλλά να δώ όσα περισσότερα πράγματα μπορώ! Έτοιμάζομαι, φορτώνω για άλλη μια συνεχόμενη μέρα (29η σερί μέρα χωρίς δεύτερη διανυκτέρευση) και ξεκινάω!

Βγαίνοντας από Νίζνι στο ρεύμα εισόδου της πόλης γινόταν χαμός, τεράστια ουρά! Δεν μας πειράζει όμως, εγώ βγαίνω :cool:







Περνώντας για άλλη μια φορά πάνω απ τον μεγάλο Βόλγα ποταμό




Ουρά χιλιομέτρων για την είσοδο στην πόλη!



Και ξανά στον βαρετό αυτοκινητόδρομο!





Κάποια στιγμή έψαχνα βενζινάδικο και βενζινάδικο πουθενά! Έβαζα στο garmin μου έδειχνε οτι είχε στην πορεία μου, αλλά εγώ δεν έβλεπα τπτ! Μέχρι που στο τέλος κατάλαβα! Επειδή ο δρόμος ήταν καινούργιος (λόγω παγκοσμίου Κυπέλλου) δεν είχαν προλάβει να φτιαχτούν βενζινάδικα! Σε ορισμένα Rest areas πλατώματα είχε κάτι κοντέινερ, εκεί μέσα λοιπόν είχε αντλίες με αυτόματους πωλητές! Λίγο έλειψε να μείνω από βενζίνη για να το καταλάβω, καθώς είχα προσπεράσει ήδη 2 τέτοια και δεν είχε και συχνά! :fun Πάω λοιπόν στο μηχάνημα να βάλω την κάρτα και ήταν μόνο στα Ρώσικα! Άντε τώρα να καταλάβεις! o_O Λέω περίμενε λίγο όλο και κάποιος θα σταματήσει! Όντως μετά από λίγο σταματάει ένας νεαρός και με βοηθάει ευτυχώς! Μάλιστα έβαλε αυτός την κάρτα του και του έδωσα τα χρήματα cash :cool:

Ετοιμος λοιπόν, γκάζι καρίδι και φύγαμε!



Μετά από κάποια χλμ αρχίζω και προσεγγίζω την Μόσχα



3 λωρίδες ανά κατεύθυνση που όμως δεν φτάνουν μετά από κάποια στιγμή!





Όλων των ειδών τα οχήματα :p



Συνάντησα κι ένα μηχανόβιο και τα είπαμε λίγο σε ένα φανάρι. Τρελάθηκε που ήμουν από Ελλάδα, orthodox brothers μου λέει :cool:





Οσο πλησίαζα στο κέντρο γινόταν χαμός (μεσημεράκι έφτασα) . Με γρήγορες κινήσεις και σβελτάδα το ξεπέρασα αλλιώς ακόμα εκεί θα ήμουν! :wacky:



Κατευθύνθηκα προς την μεγάλη κόκκινη πλατεία



Και τσουπ έφτασα!



Ήθελα να βγάλω μια αναμνηστική φώτο με την GS στην κόκκινη πλατεία, βέβαια μου την χάλασε ένα φεστιβάλ που υπήρχε εκεί και ήταν γεμάτο από κιόσκια o_O



Κάτι κατάφερα όμως :cool:





From Moscow with love! :inlove:





Σιγά σιγά ήρθε η ώρα να βρω το Χόστελ που είχα κλείσει









Αφού κι εδώ έκανα 2 κύκλους το τετράγωνο για να βρώ το ''έμπασμα'' τελικα το βρήκα. Έλα όμως που δεν έβρισκα το Χοστελ! Μπήκα στην εσωτερική αυλή (η οποία έκλεινε με ηλεκτρική καγκελόπορτα) αλλά εκεί υπήρχαν πολλές πολυκατοικίες (σύνηθες φαινόμενο στις μεγάλες πόλεις) Αφού ρώτησα δεξιά αριστερά (και σε ένα διπλανό χόστελ) τελικά το βρήκα! Ουσιαστικά ήταν το σπίτι ενός Κουβανού ο οποίος το είχε κάνει Χοστελ και με την ευκαιρία των αγώνων! Είχε εξαιρετικές κριτικές και εσωτερική αυλή πάρκινγκ! Hostel en Moscu "Cubita" (έδωσα 7 δολάρια την μέρα).



Τελικά αυτές οι δύο μέρες θα ήταν οι καλύτερες μου από άποψη διαμονής. Σίγουρα αν είχα κι άλλες μέρες στην βίζα μου, θα τις περνούσα για χαλάρωμα στον νέο Κουβανό φίλο μου! Αυτή την χώρα χωρίς να έχω πάει, την έχω μέσα στην καρδιά μου! Δεν ξέρω γιατί, ίσως είναι το έντονο ταμπεραμέντο της, ο επαναστατικός λαός της και η κουλτούρα της! Φασαριόζικος λαός ταιριάζει με μας τους Μεσογειακούς, χορός τραγούδι και έξω καρδιά οι άνθρωποι της. Τελικά δεν έπεσα έξω! Ισα ίσα μου ενίσχυσε την επιθυμία κάποια στιγμή να βρεθώ εκεί!
Ο Julio μου έδωσε ένα 4κλινο δωμάτιο στο οποίο ήμουν μόνος συν οτι μου έδωσε και το κλειδί! Παρότι δεν ήξερε αγγλικά, με το φωνητικό google translate κάναμε άπειρες συζητήσεις και πλάκες! Με το που έφτασα μου έβαλε κουβανέζικο καφέ (απίστευτα δυνατός και ωραίος) και με κέρασε αλλαντικά και φρούτα! Έβαλε στο Cd κουβανέζικη μουσική και η κοπέλα που δούλευε εκεί καθώς και μια φίλη της άρχισαν να χορεύουν (πολύ κοντά μου η αλήθεια είναι :cool:) δείχνοντας μου ποια είναι η γνήσια Κουβα και οι άνθρωποι τις :inlove:Απερίγραπτο συναίσθημα!







Αφού κατάφερα να ξεφύγω απ την κουβανέζικη φιλοξενία, κατέβηκα προς το κέντρο της Μόσχας, το Χόστελ βρισκόταν κυριολεκτικά 5 λεπτά απ την κόκκινη πλατεία!

Η Μόσχα είναι η πρωτεύουσα και μία από τις τρεις ομοσπονδιακές πόλεις της Ρωσίας.

Με πληθυσμό 23.576.879 κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρώπης. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μόσχβα, παραποτάμου του Βόλγα, στο δυτικό μέρος της χώρας. Είναι απ' τα μεγαλύτερα διοικητικά, πολιτιστικά, συγκοινωνιακά και βιομηχανικά κέντρα της χώρας. Στη Μόσχα παράγεται σημαντικό ποσοστό του συνόλου των βιομηχανικών προϊόντων της Ρωσίας και εδώ βρίσκονται εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, ηλεκτρικών ειδών, χαρτιού, ρολογιών, χημείας κ.ά.

Διαθέτει δύο μεγάλα πανεπιστήμια, το ένα γνωστό ως Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, και το δεύτερο ως Πανεπιστήμιο Λουμούμπα και πολλά άλλα ινστιτούτα και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ως πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο είναι και το σπουδαιότερο συγκοινωνιακό κέντρο. Από αυτήν ξεκινούν και σε αυτήν καταλήγουν πάμπολλες σιδηροδρομικές και οδικές αρτηρίες, που οδηγούν όχι μόνο στα πέρατα της ατέλειωτης χώρας αλλά και στις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης. Έχει τέσσερα αεροδρόμια, από τα οποία τα τρία είναι επιβατικά και εξυπηρετούν τις εξωτερικές αερογραμμές.

Σημεία αναφοράς στην καρδιά της πόλης αποτελούν το κτιριακό συγκρότημα του Κρεμλίνου και η Κόκκινη Πλατεία, με τα γειτνιάζοντα μνημεία της Νεκρόπολης του Τείχους του Κρεμλίνου και του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Βασιλείου.




Πολλά supercars στην πόλη




Αρκετός κόσμος στα καφέ




Θεαματικά συντριβάνια :cool:The Geyser Fountain
















Τα πάρκα γεμάτα κόσμο που χαλαρώνει

Κήπος του Αλεξάνδρου



Monument to Patriarch Hermogenes



Το τεράστιο Κρεμλίνο και οι τοίχοι του δεσπόζουν σε όλο το κέντρο!

Το Κρεμλίνο της Μόσχας αποτελεί το αρχαιότερο τμήμα της Ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας και συνάμα το ιστορικό της κέντρο. Συχνά αναφέρεται και μόνο ως Κρεμλίνο, που όμως απλά είναι η Ρωσική λέξη για το «φρούριο» ή «κάστρο». Το Κρεμλίνο της Μόσχας αποτελούνταν αρχικά από ένα μεσαιωνικό κάστρο, που εξελίχθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα σε μορφή Ακροπόλεως. Αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό αποτελεί το εξωτερικό τείχος και το οχυρωματικό συγκρότημα με τους 20 πύργους, που παρά την ανέγερσή του στο μεγαλύτερο βαθμό στα χρόνια 1485 με 1499, συντηρείται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Η οχύρωση αυτή αποτέλεσε πρότυπο και για τη δημιουργία άλλων Κρεμλίνων σε Ρωσικές πόλεις.

Πριν τη μεταφορά το 1712 της Ρωσικής πρωτεύουσας από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη, το Κρεμλίνο της Μόσχας αποτελούσε την έδρα των Τσάρων (πριν το 1547 των Μεγάλων Πριγκίπων της Μοσχοβίας). Αλλά και μετά το 1712 συνέχιζε να είναι το πνευματικό και κοινωνικό κέντρο των Μοσχοβιτών. Το 1918 θα ξαναγίνει έδρα της κρατικής εξουσίας, μια ιδιότητα που διατηρεί και σήμερα, ως έδρα του Προέδρου της Ρωσίας.

Το αρχιτεκτονικό σύνολο του Κρεμλίνου της Μόσχας, που πέρα από τα οχυρωματικά έργα περιλαμβάνει και διάφορα κοσμικά και εκκλησιαστικά κτίρια διαφόρων εποχών, διαθέτει επίσης έναν μουσειακό χώρο και βρίσκεται από το 1990 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μαζί με την όμορφη Κόκκινη Πλατεία , αποτελεί το πιο ξακουστό αξιοθέατο της Μόσχας.


Tomb of Unknown Soldier







Πάρα πολλοί τουρίστες



Revolution Square (Ploshchad Revolutsii)

Η Πλατεία της Επανάστασης βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας, στην περιοχή Tverskoy, βορειοδυτικά της Κόκκινης Πλατείας.





Monument to Marshal Zhukov







Είναι πραγματικά τεράστια πλατεία






Είχε στηθεί μια ξύλινη πλατφόρμα με μικρά μαγαζάκια σαν κιόσκια





Διάφορα μικρά θεατράκια



Πολλά Καρουζέλ



H διάσημη οδός Kamergerskiy Lane με σπίστευτα πολύ κόσμο, μουσικοί του δρόμου και πολλά χαπενινγκς! :cool:





Πολύς κόσμος :p











Στη συνέχεια μπήκα στο φαντασμαγορικό εμπορικό κέντρο GUM

Το GUM είναι το κύριο πολυκατάστημα σε πολλές πόλεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής (μέχρι το 1991). Παρόμοια ονόματα καταστημάτων λειτουργούσαν σε μερικές σοβιετικές δημοκρατίες και στα μετα-σοβιετικά κράτη. Το πιο γνωστό GUM είναι το μεγάλο κατάστημα που βλέπει στην Κόκκινη πλατεία
Με την πρόσοψη που εκτείνεται στα 242 μ. κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της Κόκκινης Πλατείας, οι ανώτεροι όροφοι χτίστηκαν από το 1890 έως το 1893 από τον Αλέξανδρο Πομεραντσεφ (υπεύθυνο για την αρχιτεκτονική του κτιρίου) και τον Βλαντιμίρ Σουχόφ (υπεύθυνο για την τεχνολογία). Το τραπεζοειδές κτίριο διαθέτει συνδυασμό στοιχείων ρωσικής μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, χαλύβδινο σκελετό και γυάλινη οροφή, παρόμοιο με τους μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς του 19ου αιώνα του Λονδίνου. Ο William Craft Brumfield περιέγραψε το κτήριο GUM ως «αφιέρωμα τόσο στον σχεδιασμό του Shukhov όσο και στην τεχνική επάρκεια της ρωσικής αρχιτεκτονικής προς τα τέλη του 19ου αιώνα». Ο σχεδιασμός με γυάλινη οροφή έκανε το κτίριο μοναδικό κατά τη στιγμή της κατασκευής. Η στέγη, η διάμετρος της οποίας είναι 46 πόδια (14 m), φαίνεται ελαφριά, αλλά είναι μια σταθερή κατασκευή που αποτελείται από περισσότερους από 50.000 μεταλλικούς λοβούς (περίπου 819 μικρούς τόνους (743 t)), ικανούς να υποστηρίξουν τη συσσώρευση χιονιού. Ο φωτισμός παρέχεται από τεράστιους τοξωτούς φεγγίτες από σίδηρο και γυαλί, που το καθένα ζυγίζει περίπου 820 short tons (740 τ) και περιέχει πάνω από 20.000 υαλοπίνακες. Η πρόσοψη χωρίζεται σε πολλές οριζόντιες σειρές, με επένδυση από κόκκινο φινλανδικό γρανίτη, μάρμαρο Tarusa και ασβεστόλιθο. Κάθε στοά έχει τρία επίπεδα, που συνδέονται με πεζογέφυρες


GUM Department Store







Πραγματικά ένα υπέροχο κτίριο-πολυκατάστημα που είχε κυριολεκτικά τα πάντα χωρισμένα ανά όροφο και ανά διάδρομο!







Απ τα ιδιαίτερα αυτοκίνητα που μ αρέσουν :Watching: My name is Bond, James Bond :cool:



Βγαίνοντας απ το εμπορικό, τα γύρω στενά είναι καταπληκτικά με πανέμορφα κτίρια και στολισμό





Η κόκκινη πλατεία ήταν αποκλεισμένη λόγω του μουσκού φεστιβάλ κι έτσι έμπαιναν μέσα μόνο όσοι είχαν εισιτήριο, την άφησα για την επόμενη μέρα το πρωί!

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου ή Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, είναι μια εκκλησία με πολλούς κρεμμυδοειδείς τρούλους, η οποία βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και είναι το σύμβολό της.

Την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού ζήτησε ο Τσάρος Ιβάν ο Τρομερός και κτίστηκε μεταξύ των ετών 1555 και 1561 σε ανάμνηση της κατάκτησης του Χανάτου του Καζάν που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου του 1552, ακριβώς την ημέρα κατά την οποία η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το 1588 ο Τσάρος Φιοντόρ ο Κωδωνοκρούστης προσέθεσε ένα παρεκκλήσιο στην ανατολική πλευρά του ναού, πάνω από τον τάφο του Αγίου Βασιλείου του διά Χριστόν σαλού (Василий Блаженный), από τον οποίο πήρε ολόκληρος ο Καθεδρικός Ναός το όνομά του.

Ο Ναός βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κόκκινης Πλατείας, ακριβώς απέναντι από το Κρεμλίνο. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος και αποτελείται από εννέα παρεκκλήσια, κτισμένα γύρω από ένα κεντρικό κτίριο. Η αρχική ιδέα ήταν το κάθε παρεκκλήσιο να αφιερωθεί σε άγιο, στην ημέρα μνήμης του οποίου ο Τσάρος πέτυχε στρατιωτική νίκη. Οι χαρακτηριστικοί κρεμμυδόσχημοι τρούλοι του ακολουθούν την παραδοσιακή ρωσική ναοδομία και σε συνδυασμό με την πολυχρωμία τους διαμορφώνεται το τελικό εντυπωσιακό σύνολο. Ο θρύλος λέει ότι ο Ιβάν ο Τρομερός τύφλωσε τον αρχιτέκτονα Ποστνίκ Γιάκοβλεφ, μόλις τελείωσε ο Ναός, για να τον εμποδίσει να ξανακτίσει κάτι τόσο εντυπωσιακό.

Σε έναν κήπο μπροστά στο Ναό βρίσκεται ένα μπρούτζινο άγαλμα προς τιμήν των Ντμίτρι Ποζάρσκι και Κουζμά Μίνιν, εθελοντών στην αντίσταση ενάντια στους εισβολείς Πολωνούς στα τέλη του 16ου και αρχές του 17ου αιώνα. Αρχικά το άγαλμα είχε στηθεί στο κέντρο της Κόκκινης Πλατείας, αλλά η σοβιετική Κυβέρνηση θεώρησε ότι εμπόδιζε τις μεγαλειώδεις στρατιωτικές παρελάσεις και το μετακίνησε μπροστά στο Ναό το 1936.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου δεν πρέπει να συγχέεται με το Κρεμλίνο. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, αλλά δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο συνέχειά του ή τμήμα του.

Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου



















Ο ήλιος καθώς έδυε μου χάριζε απίστευτα χρωματικά κάδρα προς το ποτάμι



Ου λαλααα!!












Απέναντι φαίνεται το επιβλητικό Residential Building at Kudrinskaya Square





Σε κάθε πλατεία σε κάθε σοκάκι, οι μουσικοί του δρόμου δίνουν μια ξεχωριστή όμορφη νότα





Περπάτησα προς το λοφάκι να θαυμάσω την θέα προς την κόκκινη πλατεία αλλά και απο την άλλη πλευρα

Zaryadye Park










Η θέα προς την άλλη πλευρά του λόφου



Γεμάτη επιβλητικές ορθόδοξες εκκλησίες η Μόσχα






ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήρια




Ο καθεδρικός ναός από μακριά ''ζουμαριστός''!







Temple of the righteous anna




Floating Bridge









το επιβλητικό Residential Building at Kudrinskaya Square



Πολύς κόσμος στην ιδιαίτερη αυτή γέφυρα







Η πόλη άρχισε να φωτίζεται σιγά σιγά



Ο κόσμος πολύς έξω για φαγητο και ποτό



Ήρθε και εμένα η ώρα για φαγητό! Βρήκα ένα ιταλικό εστιατόριο με πολύ νεολαία και έκατσα γιατί με τόσο περπάτημα η πείνα είχε χτυπήσει κόκκινο!



Πολύ ωραίο μαγαζί και αρκετά οικονομικό







Αφού έφαγα έκατσα να πιώ την μπύρα μου έξω




Εκεί καθώς μιλούσα στο τηλ με φίλο στην πατρίδα ανέφερα την ''international'' λέξη ''μ@λ@κα''. Αμέσως μετά που τελείωσα με πλησίασε ένας νεαρός Ρώσος και με ρώτησε αν είμαι Έλληνας! Αφού του ειπα την ιστορία μου, μου ανέφερε οτι είχε πολλούς φίλους στην Ελλάδα και ότι την επισκέπτεται όσο συχνά μπορεί! Με κερνάει και δεύτερη μπύρα, με γνωρίζει με την παρέα του και κάπως έτσι κύλησε το βράδυ στη Μόσχα.! Αφού πέρασε αρκετή ώρα φύγαμε όλοι μαζί. Μου πρότεινε να με συνοδεύσει έως το Χόστελ με τα πόδια για παρέα αλλά τον ευχαρίστησα και του είπα οτι δεν χρειάζεται!! Άλλη μια μέρα γεύτηκα την φιλοξενία και την ζεστασιά των ανθρώπων και αισθάνομαι ευγνώμων γι αυτό!



 Γυρνώντας στο Χόστελ απόλαυσα το φωτισμένο κέντρο της Μόσχας. Πραγματικά ήταν εντυπωσιακό!


















Η πόλη κυριολεκτικά δεν κοιμάται ποτέ!











Πάρα πολύς ο κόσμος αν και η ώρα είχε περάσει τις 12 το βράδυ!



Όσο για τα φωτισμένα κτίρια, υπερθέαμα!



Πόσο όμορφη και πολυπολιτισμική πόλη!







Δεν χόρταινα να βγάζω φωτογραφίες!











εξουθενωμένος και μαγεμένος συνάμα, γυρνάω στο Χόστελ και πέφτω ξερός στην αγκαλιά του Μορφέα!

ΤΕΛΟΣ 29ης ΗΜΕΡΑΣ





ΗΜΕΡΑ 30η, 1 Σεπτεμβρίου 2018

Moscow Sightseeing

Χλμ ημέρας 15 (με τα πόδια o_O)

Καλό φθινόπωρο και επίσημα, μόνο που στη Μόσχα ήταν σαν ντάλα καλοκαίρι, θερμοκρασία 25 βαθμούς και καθόλου κρύο την νύχτα! Γενικότερα πέτυχα ένα απ τα πιο θερμά καλοκαίρια για την βόρεια Ευρώπη! 37 ημέρες ταξίδι, 1 μισάωρη ελαφριά βροχή στο Καζακσταν και μια 2ωρη αργότερα βγαίνοντας από Ουκρανία.
Ήταν η πρώτη φορά μετά από 30 ημέρες που δεν ξυπνάω με ξυπνητήρι να φτιάξω πράγματα! Απίστευτο πραγματικά! Οχι όμως οτι θα ήταν εύκολη η μέρα, διότι θα είχε πολύ περπάτημα. Τουλάχιστον ξύπνησα χαλαρός και πήρα το πρωινό μου με τον Κουβανό φίλο μου! Μου έφτιαξε πάλι και την Κουβανέζικη δυνατή καφεδάρα, πλέον είχαμε πάρει το κολάι και συνεννοούμασταν άμεσα! Με προσκάλεσε στην Κούβα, αν ποτέ πάω να του το πω να μείνω με την φαμίλια του (δωρεαν εκεί) και να μου δώσει κι δίχρονο μοτοσακό να κινούμαι! Τι άλλο να πω γι αυτόν τον άνθρωπο! Αφού τα είπαμε και τον ρώτησα και κάποιες πληροφορίες, ήρθε η ώρα να ξεκινήσω για sightseeing! :cool:


Ξανά προς την κόκκινη πλατεία λοιπόν, για να μπούμε μέσα αυτή τη φορά!



Resurrection (Voskresenskyie) Gates with Iverskaya Chapel



Ο κόσμος φυσικά και το πρωί ήταν πάρα πολύς!

Revolution Square (Ploshchad Revolutsii)



Μπαίνοντας στην κόκκινη πλατεία



Η Κόκκινη Πλατεία .
Η πλατεία χωρίζει το Κρεμλίνο, την πρώην βασιλική ακρόπολη και τη σημερινή επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας, από μια ιστορική συνοικία γνωστή ως Κιτάι Γκόροντ (ρωσ. Китай-город). Καθώς οι κύριες οδοί της Μόσχας ξεκινούν από εδώ προς όλες τις κατευθύνσεις, οι οποίες μετά γίνονται μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έξω από την πόλη, η Κόκκινη Πλατεία θεωρείται συχνά ως η κεντρική πλατεία της Μόσχας και όλης της Ρωσίας.


Η πλούσια ιστορία της Κόκκινης Πλατείας αντανακλάται σε πολλά έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων πινάκων του Βασίλι Σούρικοφ, Κονσταντίν Γιουόν και άλλων. Η πλατεία αποσκοπούσε στο να λειτουργεί ως η κύρια αγορά της Μόσχας. Επίσης χρησιμοποιήθηκε για διάφορες δημόσιες τελετές και διακηρύξεις και περιστασιακά ως ο χώρος της στέψης των Ρώσων Τσάρων. Η πλατεία σιγά σιγά γέμισε από κτίρια από τότε και χρησιμοποιείται για επίσημες τελετές από όλες τις Ρωσικές κυβερνήσεις από τότε που ιδρύθηκε.

Το όνομα Κόκκινη Πλατεία δεν προέρχεται ούτε από το χρώμα των τούβλων γύρω της (που στην πραγματικότητα ήταν ασπρισμένοι σε κάποια σημεία της ιστορίας) ούτε από την σύνδεση του κόκκινου χρώματος με τον κομμουνισμό. Μάλλον, το όνομα προήλθε από το Ρωσικό επίθετο красный, θηλ. краснaя που είχε τη σημασία «όμορφος, ωραίος» (σημασία αρχαϊκή, прекрасная, prekrasnaya) . Στα σύγχρονα ρωσικά η λέξη απέκτησε τη σημασία «κόκκινος». Αυτή η λέξη, με τη σημασία «όμορφος» αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου και ακολούθως ο όρος μεταφέρθηκε για την κοντινή πλατεία. Πιστεύεται ότι η πλατεία απόκτησε το πρόσφατο όνομα (αντικαθιστώντας το παλαιότερο Пожар, ή «πυρκαγιά») τον 17ο αιώνα. Πολλές αρχαίες Ρωσικές πόλεις όπως το Σούζνταλ, το Γιέλετς, και το Περεσλάβλ Ζαλέσκι, έχουν την κύρια πλατεία τους με το όνομα Κрасная площадь.




Πολλά τα κιόσκια με τουριστικά είδη και τοπικά προιόντα



Το εμπορικό κέντρο GYM απ την μεριά της κόκκινης πλατείας



Να μην ξέρεις που να πρωτομπείς :fun



Σιγά σιγά έφτασα στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου. Η ουρά για να μπεις έφτανε μέχρι κάτω! :eek: Λέω άστο θα φάω πάνω από ώρα, θα βγάλω μερικές φώτο και θα φύγω!



Minin & Pozharsky Monument Το μνημείο Minin & Pozharsky βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία, μπροστά στον Καθεδρικό Ναό του Βασίλειου, είναι αφιερωμένο σε αυτά τα δύο πρόσωπα, ο πρώτος ήταν έμπορος και ο δεύτερος πρίγκιπας, οι οποίοι βοήθησαν την Ρωσία να κερδίσει τον πολωνικό και σουηδικό στρατό τον 17ο αιώνα. Στη βάση του γλυπτού, είναι η επιγραφή "" Για τον πολίτη Μινίν και τον πρίγκιπα Ποστάρσκυ, από μια ευγνώμονα Ρωσία. "Ο Μίνιν και ο Ντμίρτι συγκέντρωσαν πάνω από 10, 000 άνδρες (περισσότεροι από 2, 500 ήταν δεξιοί) από το Νίζνι Νόβγκοροντ στο Κρεμλίνο για να απομακρύνουν τα πολωνικά στρατεύματα που είχαν πάρει το θρόνο, είχαν επιτυχία στη μάχη και οδήγησαν τους Πολωνούς έξω από τη Μόσχα.





Η θέα από τον ναό





Hop On Hop Off. Aπ ότι είδα τον χάρτη δεν πολυάξιζε τα 25 ευρώ o_O, αφού τα περισσότερα σημεία τα γύρισα με τα πόδια



Στη συνέχεια φεύγοντας απ την κόκκινη πλατεία ξαναμπήκα στο GYM για να βγώ απ την άλλη πλευρά



Ανέβηκα μέχρι πάνω αυτή τη φορά









Στη συνέχεια κατευθύνθηκα προς το Κρεμλίνο

Kremlin Walls and Towers



Εδώ τα πράγματα ήταν καλύτερα από πλευράς ουράς, μπήκα πολύ γρήγορα

Κρεμλίνο της Μόσχας





Ο χώρος εσωτερικά τεράστιος! Πανέμορφες ιστορικές ορθόδοξες εκκλησίες



Φωτοκόντρα με το κορίτσι για το καλύτερο ''κάδρο'' :p







Πανέμορφοι κήποι εσωτερικά



Cathedral Square



Αστυνομία παντού!





Παντού μέσα στο Κρεμλίνο υπήρχαν διαβάσεις, τις οποίες έπρεπε να τηρείς ευλαβικά. Αν για οποιοδήποτελόγο παρέκλεινες τις πορείας σου οι αστυνομικοί σε έβλεπαν και σου σφύριζαν! o_O





Το Tsar Bell βρίσκεται μεταξύ του Πύργου Bell του Μεγάλου Μνημείου και του Τείχους του Κρεμλίνου. Κατασκευασμένο από χαλκό, καμπάνα έσπασε κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς μετά την ολοκλήρωσή της και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε. Έίναι η μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο, ζυγίζει 201.924 κιλά , με ύψος 6,14 μέτρα και διάμετρο 6,6 μέτρων , και πάχος έως 61 εκατοστά . Το σπασμένο κομμάτι ζυγίζει 11.500 κιλά!







Αφού βγήκα απ το Κρεμλίνο, κατευθύνθηκα πάλι προς την κεντρική πλατεία

Monument to Prince Vladimir









Η ρωσική κρατική βιβλιοθήκη Λένιν βρίσκεται στη Μόσχα. Είναι η μεγαλύτερη στη χώρα και η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο για τη συλλογή βιβλίων (17,5 εκατομμύρια). Ονομάστηκε κρατική βιβλιοθήκη του Β. Ι. Λένιν της ΕΣΣΔ από το 1925 μέχρι το 1992 και αργότερα μετονομάστηκε σε ρωσική κρατική βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερα από 275 χιλιόμετρα ράφια με περισσότερα από 43 εκατομμύρια αντικείμενα , συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 17 εκατομμυρίων βιβλίων και σειριακών τόμων, 13 εκατομμυρίων περιοδικών, 350 χιλιάδων μουσικών κομματιών και ηχογραφήσεων, 150.000 χαρτών και άλλων. Υπάρχουν στοιχεία σε 247 γλώσσες του κόσμου, ενώ το μή ρώσικο μέρος αντιπροσωπεύει περίπου το 29% της συνολικής συλλογής.





Στην πλατεία υπήρχαν στην σειρά πολλά μαγαζάκια για φαγητό, όποτε έκατσα κι εγώ να τσιμπήσω κάτι στα γρήγορα



Αρκετός κόσμος και εδώ :p



Αφού τελείωσα, επέστρεψα στον Χόστελ για μικρή χαλάρωση!

In Love with Cuba!



Αφού ήπια τον Κουβανέζικο καφέ μου ξεκίνησα για το μετρό της Μόσχας, ήθελα να πάω στο Μουσείο Κοσμοναυτών ! Γενικά δεν είμαι πολύ των μουσείων, αλλά σε αυτό ήθελα οπωσδήποτε να πάω! Δεν χάνω ταινία απ τον Πόλεμο των Άστρων ή το Star Trek :cool:

Επί τι ευκαιρία θα έβλεπα και το φημισμένο Μετρό της Μόσχας!

Το 4ο μεγαλύτερο δίκτυο παγκοσμίως διαθέτει το Μετρό της Μόσχας μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων επέκτασής του το 2020, το οποίο σήμερα μεταφέρει 9 εκατομύρια ανθρώπους ημερησίως.

Ένας "υπόγειος κομμουνιστικός παράδεισος" με πολυελαίους, μάρμαρα, περίτεχνα ψηφιδωτά και ηρωϊκά αγάλματα ήταν το μετρό της Μόσχας όταν εγκαινιάστηκε, στις 15 Μαΐου του 1935. (πηγή Το μετρό της Μόσχας)



Τα πρώτα σχέδια για το μετρό της Μόσχας κατατέθηκαν το 1902 υπό την εξουσία του Τσάρου Νικόλαου Β', με την ελπίδα να μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχα συστήματα μετακίνησης του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου (της Νέας Υόρκης άνοιξε το 1904).

Η εξέγερση του 1905 όμως, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ρωσική επανάσταση, οδήγησαν σε συνεχείς αναβολές την κατασκευή του.

Την τελική έγκριση για την κατασκευή του έδωσε ο Στάλιν, το 1931.

Περίπου 285.000 άνθρωποι επιβιβάστηκαν στο μετρό της Μόσχας την πρώτη μέρα λειτουργίας του, στις 15 Μαΐου του 1935.
Το τεράστιο πορτρέτο του Vladimir Lenin στον σταθμό Biblioteka Imeni Lenina, έναν απο τους πρώτους σταθμούς που άνοιξαν.
Απεικονίζοντας τους δημιουργούς της νέας σοσιαλιστικής τάξης, τα 76 μπρούτζινα αγάλματα του Matvey Manizer στον σταθμό Ploshchad Revolutsii παρουσιάζουν αγρότες, στρατιώτες και αθλητές.


Ο σταθμός Mayakovskaya, ήταν καταφύγιο προφύλαξης από βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Στάλιν έβγαλε λόγο στον σταθμό Komsomolskaya το 1941, ο οποίος ύστερα διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την ομιλία του, στόχος της οποίας ήταν να προκαλέσει τον Alexander Nevsky και άλλες ιστορικές φιγούρες να εμπνεύσουν τον Ρωσικό λαό,ο οποίος είχε υποφέρει από τις καταστροφικές συνθήκες του πολέμου.

Ο σταθμός Komsomolskaya χαρακτηρίζεται ως το «baroque παλάτι του λαού».



Ο φωτισμός σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ευχάριστη ατμόσφαιρα και όχι απλά για πρακτικούς λόγους.

Ο Nikita Khrushchev είναι ο ηγέτης, που διαδέχθηκε τον Στάλιν στην εξουσία αμέσως μετά τον θάνατό του (1953).

Ζωτικής σημασίας για τον Ρωσικό λαό είναι το μωσαϊκό στον σταθμό Park Pobedy (Victory Park), το οποίο αναπαριστά την νίκη του ανατολικού μετώπου, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1945. Ο σταθμός Park Pobedy όταν ξανά άνοιξε το 2003 χαρακτηρίστηκε ως επιστροφή στο νέο σταλινιστικό στιλ.

Κάποια από τα λουλούδια στην μνήμη των 40 νεκρών, οι οποίοι έπεσαν θύματα έκρηξης βόμβας στον σταθμό Park Kultury το 2010

Φήμες ήθελαν τον Στάλιν να έχει χτίσει κρυφό υπόγειο σύστημα σε μεγαλύτερο βάθος απο τις δημόσιες γραμμές στην πόλη Lubyanka με αφετηρία την Ρωσική Μυστική υπερεσία (FSB).

Με κωδικοποιημένη ονομασία D6, το συγκεκριμένο δύκτιο μετρό, χτίστηκε με σκοπό την ένωση στρατηγικών κτιρίων για εκκένωση του υψηλού προσωπικού σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Ερευνητές ισχυρίζονται οτι βρήκαν την είσοδο στο σύστημα το 1994, ενώ ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα η ύπαρξη του κρυφού δικτύου.

Οι 35 νέες στάσεις που πρόκειται να ανοίξουν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια και τα 75 μίλια σιδηροδρομικής γραμμής που θα προστεθούν στο δίκτυο θα κατατάξουν το μετρό της Μόσχας στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, έπειτα από τα μετρό της Σεούλ, της Σανγκάης και του Πεκίνου.


















Έφτασα επιτέλους στο Μουσείο Μουσείο Κοσμοναυτών

Μνημείο των Κατακτητών του Διαστήματος

Το Μνημείο των Κατακτητών του Διαστήματος (ρωσικά: Монумент «Покорителям космоса», αγγλικά: Monument to the Conquerors of Space‎) ανεγέρθηκε στην Μόσχα το 1964 για το εορτασμό των επιτευγμάτων της Ε.Σ.Σ.Δ στην εξερεύνηση του διαστήματος .

Απεικονίζει ένα πύραυλο που εκτοξεύεται αφήνοντας πίσω τα καυσαέρια ώθησης του. Το μνημείο εχει ύψος 110 μέτρων ,κλίση 77 μοιρών και κατασκευάστηκε από τιτάνιο ενώ στο εσωτερικό της βάσης του βρίσκεται το μουσείο Μνήμης της Κοσμοναυτικής.



Άκρως επιβλητικό το μνημείο!







μπαίνοντας μέσα στο μουσείο Κοσμοναυτών



ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περιστράφηκε γύρω από τη Γη στο διάστημα.







Οι επιγραφές όλες σχεδόν στα ρωσικά! o_O Σίγουρα είναι κάτι το διαφορετικό, δεν πας συχνά σε τέτοια μουσεία. Έχουν όλη τους την ιστορία από που ξεκίνησαν ,πυραύλους ,στολές ,διαστημικά λεωφορεία, μη επανδρωμένα σκάφη, δορυφόροι, τα πάντα. Είναι φανταστικό ! Οι φωτογραφίες ευτυχώς επιτρέποντουσαν

Το μουσείο περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία σοβιετικών και ρωσικών διαστημικών σχετικών εκθεμάτων και μοντέλων που διερευνούν την ιστορία της πτήσης. αστρονομία; εξερεύνηση του διαστήματος, διαστημική τεχνολογία . Σύμφωνα με το ρωσικό τουριστικό γραφείο, η συλλογή του μουσείου έχει περίπου 85.000 διαφορετικά αντικείμενα και λαμβάνει περίπου 300.000 επισκέπτες ετησίως.
Αν και ο πύργος του διαστημικού μνημείου ανεγέρθηκε το 1964, το μουσείο δεν υπήρχε για άλλα δεκαεπτά χρόνια. Οι τελετή έναρξης έλαβε χώρα στις 10 Απριλίου 1981, για να τιμήσουν την 20ή επέτειο της ημέρας που ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περιστράφηκε γύρω από τη Γη στο διάστημα. Το μουσείο επικεντρώνεται κυρίως στο σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα με σημαντικά θέματα όπως ο Gagarin, ο Sergey Korolev, ο Sputnik και ο Soyuz. Το 2009, το μουσείο ανοίχθηκε εκ νέου μετά από τρία χρόνια ανοικοδόμησης. Έχει σχεδόν τριπλασιάσει το αρχικό του μέγεθος και έχει προσθέσει νέα τμήματα αφιερωμένα σε διαστημικά προγράμματα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Κίνας και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Το μουσείο διαθέτει πλέον πρωτότυπα διαδραστικά εκθέματα, καθώς και έναν ανακαινισμένο χώρο περιπάτου, το γεμάτο γλυπτά Cosmonauts Alley που συνδέει το μουσείο με το μετρό της Μόσχας.

















Σε ειδικές αίθουσες ακόμα και τα ταβάνια ήταν ζωγραφισμένα, λες και ήσουν στο διάστημα!









Εσωτερικό της κάψουλας που μένει κατά την εκτόξευση







Σε πολλά σημεία έπαιζαν βίντεο με διάφορες αποστολές της Ρωσίας στο διάστημα



Πάρα πολλές και τεράστιες αίθουσες!





Σκάφη εξερεύνησης των πλανητών



Δορυφόροι





Η εξέλιξη των διαφόρων στολών





Μικρός περιττόo να σας πώ οτι έπαιζα περισσότερο με την σειρά Playmospace των playmobil!



Φυσικά δεν θα έλειπε ο Λένιν ούτε απο δώ!


βγαίνοντας απ το μουσείο ήμουν έτσι :laugh:


Αφού το γύρισα κυριολεκτικά όλο ήρθε η ώρα να πηγαίνω! Κατευθύνθηκα στην πλατεία πίσω απ το μουσείο

Το σφυροδρέπανο παντού! :p






Πλατεία Vystavka Dostizheniy Narodnogo Khozyaystva (VDNKh) (Ρωσικά: Выставка достижений народного хозяйства, ВДНХ, έκφραση [vɛ dɛ ɛn xa], lit. Έκθεση επίτευγματων εθνικής οικονομίας) είναι ένα μόνιμο εμπορικόπάρκο γενικού σκοπού στη Μόσχα της Ρωσίας.
Από το 1991 έως το 2014 ονομάστηκε επίσης το εκθεσιακό κέντρο All Russia. Η VDNKh βρίσκεται στην περιοχή Ostankinsky της Μόσχας.



Lenin Statue at VDNKh







Fountain Druzhba Narodov Τα σιντριβάνια στη Μόσχα παρείχαν πόσιμο νερό στους Μοσχοβίτες ενώ τώρα κοσμούν πολλά από τα τετράγωνα και τα πάρκα της πόλης









Τεράστιες πλατείες, κόσμος πολύς παντού!



All Russian exhibition center



Σιγά σιγά καθώς νύχτωνε κατευθύνθηκα προς τον Πύργο Ostankino

Ο πύργος Ostankino (Ρωσικός: Останкинская телебашня, Ostankinskaya telebashnya) είναι ένας πύργος τηλεόρασης και ραδιοφώνου στη Μόσχα. Στα 540,1 μέτρα , ο Ostankino σχεδιάστηκε από τον Nikolai Nikitin. Αυτή τη στιγμή είναι ο πύργος με την ψηλότερη ανεξάρτητη δομή στην Ευρώπη και η 11η ψηλότερη στον κόσμο. Μεταξύ 1967 και 1976 ήταν ο ψηλότερος στον κόσμο. Ο πύργος ήταν η πρώτη ελεύθερη κατασκευή που ξεπέρασε τα 500 μέτρα σε ύψος. Το Ostankino δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την 50ή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ονομάστηκε μετά από τη γύρω περιοχή Ostankino της Μόσχας. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1963 και ολοκληρώθηκε το 1967. Η εκτεταμένη χρήση προεντεταμένου σκυροδέματος είχε ως αποτέλεσμα μια απλή και ανθεκτική κατασκευή. Έχει ξεπεράσει το Empire State Building για να γίνει η ψηλότερη ανεξάρτητη δομή στον κόσμο. Κατείχε αυτό το ρεκόρ για οκτώ χρόνια, μέχρι που ξεπεράστηκε από το CN Tower το 1975, το οποίο ξεπέρασε το ύψος του κατά 13 μέτρα. Ο Πύργος οστάνκινο παρέμεινε το δεύτερο ψηλότερο με επιδαπέδια δομή κτήριο στον κόσμο για τα επόμενα 32 χρόνια, μέχρι το Burj Khalifa όπου τον ξεπέρασε
.Ο πύργος οστάνκινο παραμένει το ψηλότερο σε δομή κτίσμα στην Ευρώπη για πάνω από 50 χρόνια. Ένα σχέδιο του 1994 για την αύξηση του ύψους του πύργου στα 561 μέτρα (1.841 πόδια) με την προσθήκη κεραίας δεν εφαρμόστηκε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης






Πραγματικά εντυπωσιακός!



Βρισκόταν δίπλα σε ένα πανέμορφο πάρκο με λίμνη



Αφού μπήκα μέσα με διαδικασίες ελέγχου αεροδρομίου o_O ρώτησα στο γκισέ για τιμή ειδόδου! 20 δολάρια! :eek: Την ρωτάω αν πάνω θα είναι ανοικτό μέρος του πήργου για φώτο και μου λέει ''όχι σήμερα είναι κλειστό'' . Να βγάλω φωτογραφίες από μέσα, νυχτα με τις τόσες αντανακλάσεις των τζαμιών δίνοντας και 20 δολάρια δεν υπήρχε περίπτωση! Να χα καμία ρωσιδούλα για παρέα, να απολαμβάναμε ένα ποτάκι με θέα, ίσως.... :cool:




Ξανά λοιπόν στο μετρό για να πάω στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση προς την διάσημη Moscow City!

Μουσικοί των υπόγειων διαβάσεων του Μετρό




Τα κορίτσια ξενυχτάνε μόνα ή δυο δυο οοοο οοοο



Το Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο της Μόσχας (MIBC), επίσης γνωστό ως "Πόλη της Μόσχας" (Ρωσικά: «Москва-Σίτι», «Moskva-Citi»), είναι μια εμπορική περιοχή στο κέντρο της Μόσχας της Ρωσίας. Βρίσκεται ανατολικά από τον τρίτο περιφερειακό δρόμο στην περιοχή Presnensk. Η κατασκευή του MIBC πραγματοποιήθηκε στο ανάχωμα Presnenskaya δίπλα στον ποταμό Moskva, περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά της Κόκκινης Πλατείας. Το έργο καταλαμβάνει έκταση 60 εκταρίων, ενώ το επιλεγμένο έδαφος είναι η μόνη περιοχή στην κεντρική Μόσχα που μπορεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο έργο. Το MIBC αναμένεται να καταστεί η πρώτη ζώνη στη Ρωσία για να συνδυάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα, το χώρο διαβίωσης και την ψυχαγωγία σε μια ενιαία ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση της Μόσχας για πρώτη φορά συνέλαβε το σχέδιο το 1992. Υπολογίζεται ότι 250.000-300.000 άνθρωποι θα εργάζονται, θα ζουν ή θα επισκέπτονται το συγκρότημα οποιαδήποτε στιγμή. Το MIBC περιλαμβάνει 6 ουρανοξύστες με μέγιστο ύψος 300 μέτρα ή περισσότερο (η Σαγκάη έχει 5, το Χονγκ Κονγκ έχει 6, το Σικάγο έχει 6, η Νέα Υόρκη έχει 8). Το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης, ο Πύργος της Ομοσπονδίας, βρίσκεται στο MIBC. Το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης τα τρίτη ψηλότερα, τέταρτα ψηλότερα, έκτατα ψηλότερα, έβδομα ψηλότερα και ογδότα ψηλότερα κτήρια στην Ευρώπη. Μέχρι το 2016, δώδεκα από τις είκοσι τρεις εγκαταστάσεις του MIBC είχαν ήδη κατασκευαστεί, επτά κτίρια είναι υπό κατασκευή και τέσσερα βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

(πηγή wikipedia)



Αφού έφτασα, βγαίνοντας απ το μετρό συνάντησα αυτό το υπερθέαμα!














Είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό! Σαν να ήρθα και στη νέα Υόρκη!







Αφού περπάτησα σχεδόν όλο το μέρος, μπήκα και σε ένα δυο εμπορικά καταστήματα μέσα έκατσα και ήπια μια μπυρίτσα σε ένα υπαίθριο μπαράκι!





Είχα μείνει κυριολεκτικά με το στόμα ανοικτό!















Σιγά σιγά ήρθε η ώρα για επιστροφή στο Χόστελ! Είχα μείνει άφωνος με τα τόσα που είχα δεί! Και δεν είχα προλάβει να δω τα Μπολσοι και κάνα δυο άλλα που ήθελα!
2 μέρες στην Μόσχα,πραγματικά τι να πω γι αυτή την πόλη...απλά μαγική μεγαλούπολη!! Το κέντρο της το περπατάς άνετα αρκέι βέβαια ν αντέχεις! Θα χρειαστείς και το μετρό να πας σε διάφορα μέρη όπως στην μαγική Moscow City στους ουρανοξύστες, αλλά και στο Μουσείο Κοσμοναυτων και τον πύργο.
Για την ζωή δεν το συζητάμε , πολυπολιτισμική, κόσμος μέχρι αργά στους δρόμους, στα σοκάκια να πίνει μπύρα και να διασκεδάζει! Φόβο δεν ένιωσα πραγματικά ΠΟΥΘΕΝΑ! Ισα ίσα γνώρισα και αρκετούς ανθρώπους, από άλλες χώρες του κόσμου που ζουν πλέον εκεί, οι οποίοι ήταν πάντα πρόθυμοι να με βοηθήσουν! Ένα άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι δεν είδα πουθενά ζητιάνους ή άστεγους στα μέρη που κινήθηκα.

Επιστροφή στο Χοστελ με το σύγχρονο μετρό απ την Moscow City (αφού για να το βρώ έκανα κάνα μισάωρο! με βοήθησε ευτυχώς ένα νεαρό ζευγάρι, καθώς έπρεπε να μπούμε μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο σε ένα ουρανοξύστη και να κατευθυνθούμε στο υπόγειο του!)



ΤΕΛΟΣ 30ης ΗΜΕΡΑΣ
 
 Συνεχίζεται στον παρακάτω σύνδεσμο... 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ενα σχόλιο