25 Ιουλ 2019

ΠΙΝΔΟΣ με απ'όλα

                                                                                   ΠΙΝΔΟΣ με απ'όλα......


20/07/2019 7:30 Σαββάτου και οι ρόδες της μηχανής γυρίζουν ..
Στόχος το χωριό των παππούδων μου στα Ζαγοροχώρια και ο έλεγχος του κλειστού σπιτιού εκεί που πέρασε φέτος δύσκολο χειμώνα .
Σύντομα μέσω Εγνατιας οδού βγαίνουμε στην έξοδο του γνωστού  σε όλους Strata  και αμέσως βουρ για τα οξυγόνα .
Πρώτη στάση το μνημείο πεσόντων της Αννίτσας .Τιμή και Δόξα.




 

Να ρθεις ξημέρωμα γιε μου να δεις απέναντι τον Όλυμπο 
Στη Σαμαρίνα,το μεγαλύτερο από τα πέντε βλαχοχώρια της περιοχής , καφεδάκι σπέσιαλ στην πλατεία του χωριού στα 1500μ και να βγαλεις το μπουφάν ούτε για αστείο .Οικοδεσποτης μας ο Μιχάλης,σύντροχος και γνώστης της περιοχής όσο λίγοι.

Στις 11:30 μια μερίδα κοκορέτσι για αναπλήρωση κενών και επίσκεψη στη Μεγάλη Παναγία όπου για καλή μας τύχη η ευγενική κυρία που βρίσκεται στο χώρο του Ιερού Ναού μας κάνει πριβέ ξενάγηση .
Από το 1812 με ενα πεύκο 2 τόνων πάνω στο ιερό της που ρίζες του δεν υπάρχουν  ούτε μέσα ούτε έξω από αυτό,με ενα τέμπλο ξύλινο που η κατασκευή του διήρκησε 10 χρόνια απο μετσοβίτες ξυλογλύπτες και με άμβωνα σκεπαστό μοναδικό δείγμα στην Ελλάδα .Δεκαπενταύγουστο λαμβάνει χώρα στο προαύλιο της ο Τρανός Χορός με πρωτοχορευτή τον γηραιότερο του χωριού .



 Στη συνέχεια μέσω φιδίσιας απείρου καλούς διαδρομής από το πέρασμα του αυχένα της Φούρκας στα 1750μ υψόμετρο

 βγαίνουμε στην Π.Ε.Ο Κοζάνης-Ιωαννίνων και ανεφοδιασμό στην Κόνιτσα ώστε να περάσουμε στον επόμενο στόχο μας,το Πωγώνι και τις ομορφιές του.

Πρώτη στάση το Μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης που πήρε το όνομα της από τη στέγη του που ήταν εξολοκλήρου από μολύβι και το οποίο χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι μετά την κατάληψη του για να παρασκευάζουν βόλια.Μια ανάσα από τα  σύνορα με την Αλβανία αν και μικρό με τέσσερις μόνο μοναχούς είναι από τα ομορφότερα μοναστήρια που έχουμε δει.





Σειρά έχουν  τα χωριά που αν και δεν θυμίζουν τα πιο ‘ανεπτυγμένα’ των απέναντι Ζαγοροχωρίων έχουν μια άγρια ομορφιά  και συναντώνται από τα πολύ παλιά χρόνια.Άγιος Κοσμάς-Κεφαλόβρυσο -Δολο-Μερόπη-Πωγωνιανή με την Κιβωτό του Κόσμου εκεί να παράγει σημαντικό ανθρωπιστικό έργο 
Άγιος Νικόλαος Δολου




Εμείς και μια γάτα τα μόνα σημάδια ζωής σε όλο το χωριό.



και η παράκαμψη των 110 Χμ τελειώνει με τον τελευταίο ανεφοδιασμό στο ιστορικό Καλπάκι και ανέβασμα Ζαγοροχώρια .




Στο Τσεπέλοβο εξελίσσεται από τα χαράματα το Zagori mountain marathon με πλήθος συμμετοχών και παράλληλα δρώμενα  ώστε  το κοντινότερο κατάλυμα προς ενοικίαση η Κόνιτσα ή τα Γιάννενα!

Άφιξη στο σπίτι ,σε άριστη κατάσταση ,μαθημένα τα βουνά στα χιόνια που λένε,τρίωρη φασίνα,και έξω για κατανάλωση των εναπομείναντων αμνοεριφίων .












Η επόμενη μέρα μας βρίσκει για αυτό για το οποίο η καρδιά μου χτυπάει σε αυτό το μέρος ...αλλιώς.
Ύστερα από το προβλεπόμενο κλείσιμο,όσοι έχουν χειμερινές κατοικίες ξέρουν τι εννοώ ,αναχώρηση για πρωινό στην Κόνιτσα αυτή τη φορά μέσω της πίσω πλευράς του κεντρικού Ζαγορίου από Γυφτόκαμπο ,χώρο που γίνεται το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων,Βρυσοχώρι ,Παλαιοσέλι.
Πανέμορφη διαδρομή και από τις πιο σφιχτές που έχω κάνει με τα 58 της Χμ να χρειάζονται μιάμιση ώρα να διανυθούν .






Το γεφύρι της Κόνιτσας

Καφεδάκι και γέμισμα δικό μας και της μηχανής και επόμενος σταθμός η Λίμνη Μουτσάλια στο Γράμμο .
Στα 1722μ υψόμετρο μια πανέμορφη λίμνη που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να κατασκηνώσει μιας και υπάρχει τρεχούμενο νερό και κιόσκι .
Η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου 12χμ, μισής ώρας περίπου.Η δ/ση βρίσκεται  μετά το χωριό Πευκόφυτο και σημαίνεται με μικρή πινακίδα στο αριστερό σας χέρι .
Ινφο:
Το γουγλι λέει μέσω Αετομηλίτσας αλλά με σύζυγο και τριβάλιτσο δεν υπήρχε περίπτωση γιατί είναι πολύ και απαιτητικό το χώμα που δεν ευνοεί όποιον φοράει  ασφάλτινα ελαστικά.
Στα μέσα της διαδρομής των 12χμ υπάρχει δ/ση για το χωριό Γράμμος που βρίσκεται στα 20χμ και είναι φουλ χωμάτινη για αντβεντσουρ αγόρια 




Επιστροφή στον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο ,κατεύθυνση προς Πεύκο και στα 3-5 Χμ κάνουμε δεξιά στην πινακίδα ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ .

Μια διαδρομή βατού χωματόδρομου 4χμ που χρησιμοποιούν και λεωφορεία για να  ανεβάζουν γκρουπ μαθητών μας οδηγεί στα Λιβάδια Κοτύλης όπου βρίσκεται το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης το οποίο ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων και χτίστηκε για να μας θυμίζει τι δεν πρέπει να κάνουμε σαν Έθνος και το οποίο έχουμε αναγάγει σε εθνικό μας  σπορ...Τι άλλο από το να φαγωνόμαστε μεταξύ μας .

Μια δεύτερη ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε εκεί όταν ένας ευγενέστατος κύριος μας πλησίασε στο λόμπυ του καφέ όπου περνάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό  ρωτώντας μας τον τόπο καταγωγής μας και αν είμαστε πρόθυμοι για μια μίνι ξενάγηση .Ήταν ο καθηγητής κ.Αλβανός,υπεύθυνος του ιδρύματος ,ο οποίος μας γνώρισε τις κορυφές των βουνών που περιβάλλουν το πάρκο και μας χάρισε μια ανεπαναλειπτη ξενάγηση στην έκθεση με φωτογραφίες της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής ,των Βαλκανικών  πολέμων μέχρι και τον εμφύλιο και αφού τον ευχαριστήσαμε ανανεώσαμε το ραντεβού μας για κάποιο Κυριακάτικο πρωινό στις 11:00 που ξεκινάει η επίσημη ξενάγηση με περιήγηση στη γύρω περιοχή και αναλυτική παρουσίαση των προαναφερόμενων .Το πάρκο διαθέτει δώδεκα τετράκλινα δωμάτια που ανάλογα την ανάγκη διαμορφώνονται ακόμα  και σε 2κλινο/3κλινο ,εστιατόριο -καφέ και βιβλιοθήκη .












Συνεχίζοντας από το πάρκο μια διαδρομή 8 Χμ επίσης χωμάτινη  (τα μισά λίγο προσοχή ,τα υπόλοιπα χαλαρά ) περνάμε απο τη θέση Χάρος όπου πήρε την ονομασία της καθώς το δύσβατο του εδάφους που ένωνε την Παλαιά Κοτύλη με τον υπόλοιπο κόσμο κόστισε τη ζωή σε ανθρώπους και ζώα και κατέστρεψε μεταφερόμενα αγαθά .
Η Παλαιά Κοτύλη από ψηλά με το μόνο που απέμεινε από αυτή το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής με λίγο κόκκινο να φαίνεται στον πάτο της φώτο.Μετά τον εμφύλιο κανένας δεν ήθελε να επιστρέψει,αλλά κι αν ήθελε τί θα έβρισκε θα μου πεις;Ήθελαν να ξεχάσουν μάλλον.Για αυτό χτίστηκε η Νέα Κοτύλη.Λες να ξέχασε κανείς;
Ο Χάρος
Από κει βγήκαμε στον κεντρικό πάνω από τη Νέα Κοτύλη και μιας και η ώρα ήταν περασμένες πέντε θυμηθήκαμε ότι έχουμε και ένα παιδί να μας περιμένει .
Γκάζι ,Νεστόριο ,Καστοριά,Βέροια και επιστροφή γεμάτοι εικόνες και σκέψεις μετά από ένα συμπυκνωμένο διήμερο λίγου business και ΠΟΛΥ pleasure !
Μέχρι την επόμενη ,να μαστε όλοι καλά ......
p.s.ο ΧΑΡΤΗΣ της βόλτας και να μην ληφθεί υπ'όψιν το κομμάτι πάνω από το Πάρκο για την πρόσβαση σε αυτό γιατί ούτε ο γούγλις που δεν νοιάζεται για χώματα μπορούσε να το δείξει σωστά.Μας ανέβηκε μισός βαθμός στα μάτια απ΄το διάβασμα για την ιδανικότερη πρόσβαση....






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ενα σχόλιο