30 Ιαν 2018

Απο τα Bαλκανια στους Δολομιτες.

Τελη Ιουλιου 2017 και ενω το πλανο για φετος λεει χωματινη γυρα στην Ελλαδα με καλο φιλαρακι 10 μερες πριν με ενημερωνει οτι ο εργοδοτης του στην δουλεια, του αλλαζει την αδεια για να την παρει οταν τελειωνει η δικια μου.
Οποτε αλλαγη πλανων για ενα ακομα μοναχικο ταξιδι. Τοτε ηταν που θυμηθηκα οτι τον Αυγουστο γινονται 2 moto gp που το ειχα απωθημενο στην Αυστρια και στην Τσεχια.






Ψαξιμο στο ιντερνετ και βλεπω την επομενη κιολας Κυριακη γινετε στο Brno και την αμεσως επομενη στο Spielberg στην Αυστρια η οποια με βολευει. Μια εβδομαδα λοιπον προετοιμασια να ετοιμασω το ταξιδι. Πρεπει ομως να δω πρωτα για εισιτηρια και διαθεσιμοτητα. Τηλεφωνο τον φιλο Κωστα (Vkon) για αμεση βοηθεια μιας και εγω δεν το κατεχω, για ηλεκτρονικη αγορα των εισιτηριων τον οποιο ευχαριστω οπως και για την καμερα κρανους που με εδωσε πριν φυγω.
Με τα εισιτηρια στο ονομα μου και σε αναμονη για να ερθουν (ηρθαν σε 4 μερες σπιτι) πρεπει να κλεισω καπου κοντα για να μεινω. Ολα τα camping σε επικοινωνια που ειχα μαζι τους ηταν πληρες και το πιο κοντινο και φτηνο που βρηκα ηταν στα 70 χλμ μακρια προς το Graz σε ενα χωριο και το εκλεισα για 2 βραδια με μολις 70 ευρω.
Ολα καλα και τωρα ανοιγμα του googlemaps για να δω πως θα ανεβω και θα γυρισω. Χρονια ειχα ακουσει τα καλυτερα για την Σλοβακια και τα βουνα Tatras, οποτε αγαπημενα βαλκανια, Σλοβακια, Αυστρια για το moto gp και ειναι κριμα να φτασεις μεχρι εδω και να μην κανεις και μια βολτα στους Δολομιτες. Μετα καραβι Ανκονα-Ηγουμενιτσα και πισω. Κλεισιμο τα ακτοπλοικα, παραγγελια χαρτη Σλοβακιας που δεν ειχα και για το τελος αφησα την εκτυπωση των διαδρομων καθε μερας ξεχωριστα με τις απαραιτητες σημειωσεις. Ελα ομως που ο εκτυπωτης μου βρηκε ωρα να βγει off και επισκεψη στον αδελφο μου και με την βοηθεια του ανηψιου(11 ετων) πιστευω οτι ειμαι ενταξει. Ξεχασα ομως να εκτυπωσω την κρατηση με τα στοιχεια για το ξενοδοχειο αλλα λεω ενταξει θα φτασω εκει αυτοι θα εχουν ιντερνετ θα τους δειξω το email και ολα θα πανε καλα.
Δευτερα 7 Αυγουστου και εν μεσω καυσωνα ξεκιναω πρωι-πρωι και απο Bansko-Sofia μπαινω Σερβια και μετα το Pirot ακολουθω επαρχιακους δρομους μεχρι την λιμνη Bor στην οποια υπαρχει camping ξενοδοχεια και μερη για φαγητο εαν χρειαστει.








Οταν εφτασα ειδα οτι εχει χωρο για free camping και δεν εχασα την ευκαιρια.

Με το τρεξιμο των τελευταιων ημερων ενω εχω παρει καρτα για το καρτοτηλεφωνο μου την εχω ξεχασει και το μυνημα που στελνω να μου βαλουν μοναδες με την υπερβολικη χρεωση που εχει η περιαγωγη στην Σερβια φτανω στο μειον και με κανουν αυτοματα φραγη εξερχομενων και σε ολο το υπολοιπο ταξιδι για να επικοινωνησω επρεπε να βρισκω ιντερνετ. Ωραια ξεκινησαμε χαχαχα

2η μερα με αρκετα πρωινο ξυπνημα και διασχιζοντας το N.P. Djerdap φτανω στις σιδηρες πυλες του Δουναβη και απο εκει στην Drobeta για να μπω στην Ρουμανια.






Απο εκει το κεφαλι κατω, στασεις για υγρα για μενα και την μηχανη και στοχος τα Apuseni mountains και το Glavoi camping που ειχα βρει πριν καιρο και το ειχα αποθηκευμενο. Η διαδρομη ηταν Timisoara-Deva-Sudrigiu.
O δρομος για το Glavoi ειναι περιπου 4χλμ βατος χωματοδρομος αλλα το μερος ειναι καταπληκτικο και θυμιζει το δικο μας Στραβορεμα. Ειναι δωρεαν, πεντακαθαρο και εχει καποιες ξυλινες κατασκευες για φαγητο και ποτο παφθηνα και προτεινετε ανεπιφυλακτα.








Το βραδυ μονο φωτιες, κιθαρες και γελια και οχι ηχεια και ασκοπη βαβουρα.


3η μερα με ομιχλη απο την υγρασια στο φουλ


Γι αυτο χαλαρο καφεδακι και πρωινο μεχρι να βγει καλα ο ηλιος και να μαζεψω το σκηνακι στεγνο.
Απο εκει κατεβαινω προς Oradea για να μπω Ουγγαρια και στα συνορα σταση για βινιετα. Σημερα θα εμενα οπου εβρισκα στο N.P. Narodny και απο την στιγμη που ειχα χρονο και η θερμοκρασια ηταν πολυ καλη αποφασισα προς το παρον να μην μπω στην εθνικη οδο για να δω την επαρχια και δεν το μετανιωσα καθολου μεχρι που εφτασα στα συνορα με την βινιετα τελικα αχρειαστη.
Στον χαρτη ειχα δει ενα ποταμι και ελπιζα να βρω καποιο μερος για να στησω αλλα ολη η διαδρομη ηταν δυσβατη σε προσβασιμοτητα μεχρι που βρηκα ενα μονοπατι που κατεβαινε σε ενα καταρρακτη. Μετα απο αυτοψια με τα ποδια αποφασισα να κατεβω και με την μηχανη.








Οσοι πεζοποροι με εβλεπαν εκει με την μηχανη και την σκηνη ειχαν μεινει εκπληκτοι και εβγαζαν φωτογραφιες ενω μια παρεα ντοπιοι που ηρθαν για πικ-νικ εφεραν και μεζε με τσιπουρο και τα ειπαμε για λιγο.


4η μερα και η Σλοβακια απο τα πρωτα χλμ δειχνει την ομορφια της με τα καταπρασινα βουνα και τα παραδοσιακα χωρια σε ολη την διαδρομη που εκανα μεσω Roznava-Telgar-Brezno για να φτασω στο Mara camping διπλα στην λιμνη Liptovska που θα εμενα για 2 βραδια.








Αφιξη, στησιμο τη σκηνη και μετα την βουτια στην λιμνη να δροσιστω περιηγηση στο camping το οποιο εχει πραγματικα τα παντα.








5η μερα και σημερα θελω να κανω μια γυρα τα High Tatra που ειναι το φυσικο συνορο Σλοβακιας-Πολωνιας απο επαρχιακους δρομους με μια σταση στο ομορφο Zakopane. Ξεκινω και φευγω προς Pribylina-Tatranska Lomnika και η φυση στα καλυτερα της.




Λιγο πριν τα συνορα με περναει ενα BMW lc και με κανει σινιαλο να σταματησω. Ο Michal ειδε τις ελληνικες πινακιδες μου και σταματησε να με πει οτι πριν ενα μηνα περασε απο την Ελλαδα και την Καβαλα στο βαλκανικο ταξιδι που εκανε. Οταν του ειπα οτι παω στο Zakopane με προσκαλεσε για τσαι και γλυκο στο σπιτι του μιας και μενει εκει και φυσικα δεν αρνηθηκα.


Φωτο απο σταση που καναμε
 



και το σπιτι του


Μετα την αριστη φιλοξενια του προσφερθηκε να με δειξει και την πολη του.







Michal σε ευχαριστω για ολα εσενα και τα φιλοξενα κοριτσια σου(1 γυναικα, 3 κοριτσακια 2 θηλυκα σκυλια).
Αφου χαιρετηθηκαμε συνεχισα την γυρα προς Chocholow-Oravice-Zuberec-camping Mara. To τοπιο συνεχιζει να ειναι εξαιρετικο.






Πισω στη βαση μπανιο, φαγητο και προετοιμασια για την επομενη μερα.

6η μερα και το πρωινο ξυπνημα ηταν στα γρηγορα να προλαβω να μαζεψω πριν αρχισει να βρεχει. Η εντονη βροχη που ακολουθησε με αλλαξε τα σχεδια και με ανεβασε στην ασφαλεια της εθνικης και με τις απαραιτητες στασεις στα βενζιναδικα εφτασα νωρις στο Friesach στο ξενοδοχειο το οποιο ηταν γεματο μηχανες και αυτοκινητα απο ολη την Ευρωπη για το moto gp. Ολα καλα μεχρι εδω αλλα ψαχνοντας για reception για την κρατηση δεν βρηκα τιποτα παρα μονο ενα μηχανημα σαν ΑΤΜ που εδινες τα στοιχεια σου και γινοταν ολα αυτοματα. Παλι καλα που ειχα και καρτα μαζι μου αλλιως θα εστηνα στο υπαιθριο γκαραζ.
Μπανιο, βολτα στη εξοχη και προμηθειες απο το supermarket για σημερα και αυριο.






7η μερα σημερα και λιγο η ανυπομονησια για τον αγωνα, λιγο ο υπνος στο κρεβατι και ο πεντακαθαρος ουρανος που αντικρυζω εξω με κανει να σηκωθω αρκετα νωρις. Καφεδακι, καποιες προμηθειες που ετοιμαζω να παρω μαζι και βρισκομαι στο πιο συντομο δρομο(Α9) για την πιστα. Στην διαδρομη παιζει να ημουν ο πιο χαλαρος και αργος οδηγος μιας και οι μηχανες που με περνουσαν ηταν λες και κανανε δοκιμαστικα για τον αγωνα.
9.30 το πρωι ημουν ηδη στην πιστα και το ουρλιαχτο των κινητηρων απο τα δοκιμαστικα εσκιζαν την γαληνη του τοπιου.





Ηταν η πρωτη μου φορα σε moto gp και η εμπειρια αυτη θα μου μεινει αξεχαστη και ευχομαι σε οσους δεν το εχουν ζησει να το βαλουν καποια στιγμη στο προγραμμα τους.







Και για την ιστορια οι τρεις πρωτοι. Doviziozo-Marguez-Pedroza



Μετα απο 6 γεματες ωρες η ωρα της επιστροφης απο δευτερευον οδικο δικτυο μεσω Koflach-Saint Bartholoma και την ομορφη Αυστριακη επαρχια.









8η μερα και αναχωρηση απο εθνικη μεσω Klagenfurt μεχρι το Hermagor και απο εκει στο Nassfeldpass το οποιο θα ειναι η εισοδος μου στους Δολομιτες.







Απο εδω και περα και μεχρι τον τελικο μου προορισμο την Cortina di Ampezzo η διαδρομη ειναι η χαρα του μοτοσυκλετιστη και δεν θες να τελειωσει.









Κατευθειαν στο camping Roccheta, στησιμο το σκηνακι και ποδαρατη βολτα στην πανεμορφη Cortina.









Παραμονη 15 Αυγουστου σημερα και γυρω γυρω υπηρχαν τεραστιες φωτιες με φαι και ποτο, αλλο που δεν ηθελα.


9η μερα και παρα το πιο κρυο πρωινο μεχρι τωρα, η μερα ειναι ηλιολουστη και ιδανικη για βολτα σε καποια απο τα πασσα που δεν ειχα ξαναπερασει. Πρωτος προορισμος ηταν το Giau pass.







Στο βαθος η Cortina.



Και συνεχιζω για το Valle pass μεσα απο το εκπληκτικο θεαμα που προσφερουν απλοχερα οι Δολομιτες.








Και η βολτα τελειωνει στο Rolle pass.






Απο εκει αποχαιρετω τους Δολομιτες με την ευχη να ξαναρθω με περισσοτερο χρονο στην διαθεση μου και αφου φτανω απο την επαρχιακη οδο μεχρι την Padova ανεβαινω στην autostrada για να φυγουν τα χλμ και να φτασω στο εθνικο παρκο της λιμνοθαλασσας Lido di Spina και να μεινω στο ομωνυμο camping που ειναι τεραστιο και καταφυτο.








10η μερα και εχω να διανυσω 200χλμ μεχρι την Ancona που θα παρωτο μεσημερι το πλοιο της επιστροφης. Στο λιμανι γνωρισα και το Γιωργο με ενα TDM που γυρνουσε και αυτος απο το moto gp και περασε ευχαριστα η ωρα. Γιωργο χαρηκα.
11η μερα πρωινη αφιξη στην Ηγουμενιτσα και με μια σταση στην Πτολεμαιδα στους φιλους Νικο και Γιαννη επιστροφη στη βαση γεματος νεες εμπειριες και με την ευχη να εχουμε υγεια για τις επομενες εξορμησεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ενα σχόλιο