12 Νοε 2016

NEW YORK

Κειμενο          EFT
Φωτογραφιες  EFT

“Εγώ θα μπω στο Αεροπλάνο Μόνο για να πάω στο Nepal…..και  πήγα  στην Νέα Υόρκη”
Αυτός ήταν ο διάλογος που ακουγόταν πάντα στο σπίτι μεταξύ εμού και της γυναικάς μου. Χωρίς πολλά  λόγια και περιγραφές (αυτό θα το κάνουν οι φώτο), επισκεφτήκαμε την πόλη της Νέας Υόρκης η όποια απαριθμεί 8,405,837 ψυχές .Μια πόλη που μπορεί να σου δώσει, αλλά και να σου πάρει τα πάντα πάρα μααα πάρα πολύ γρήγορα.





Πέρα από πρωτεύουσα του Καπιταλισμού όπως την χαρακτηρίζουν αρκετοί, είναι και η πρωτεύουσα της Μοναξιάς, by far…..Ψυχές ολομόναχες  τόσο στα καφέ όσο και στο μετρό, αλλά και στα διάφορα φαστφουντάδικα-εστιατόρια. Πόλη ακριβή, πόλη μαγική, πόλη των ευκαιριών με βάση τα λεγόμενα διάφορων λοκάλ, που συναντήσαμε και συναναστραφήκαμε μαζί τους. Κύριο χαρακτηριστικό τους η ευγένεια και προθυμία τους να σε  βοηθήσουν, αλλά συγχρόνως όλο αυτό τέρμα πλαστό και αρκετές φορές αν όχι ψεύτικο επιφανειακό. Δεν αισθανθήκαμε τον παραμικρό φόβο στις μετακινήσεις μας, ακόμα και όταν η επιστροφή στο κατάλυμα μας έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες. Κάθε χρόνο έχει γύρω στους 55 εκατομμύρια επισκέπτες που όλοι αυτοί όπως κι εμείς αφήνουμε το στίγμα μας  μέσα σ’ αυτό το σταυροδρόμι πολιτισμού και διαφορετικής κουλτούρας. Μια πόλη όπου τα «θέλω» ξυπνούν, αλλά η  επαφή με την πραγματικότητα  (βλέπε λεφτά) στα ξαναβάζουν για ύπνο, μιας και τα νούμερα έχουν εντελώς διαφορετική άποψη με την άποψη που έχει η τσέπη σου. Μια πόλη που πραγματικά σε ρουφάει, μια πόλη που αν δεν έχεις το μυαλό εκεί που πρέπει να το έχεις ….πας σπίτι νέτος.   10 μέρες είναι αρκετές για να δεις σχεδόν τα πάντα με μετρό, λεωφορείο, τελεφερίκ ακόμα και ταξί και φυσικά άπειρο πόδι. Η πολυήμερη επαφή σου με την πόλη θα έχει 2 συνέπειες: ή θα σκάσουν τα πνευμόνια σου από το καυσαέριο ή θα βγάλεις ουρά από τα χάμπουργκερ….
Χρήσιμες πληροφορίες προς ναυτιλομένους :
·         Αξιοθέατα : θα εμπιστευθείτε τα εκατοντάδες- μην πω χιλιάδες- blogs, sites, οδηγοί κλπ κλπ που υπάρχουν, τα οποία ναι αυτά που σας προτείνουν για μια από τις πιο τουριστικές πόλεις του κόσμου δεν είναι τυχαία. Ανάλογα με τα γούστα σας και κυρίως τις διαθέσιμες μέρες σας, θα πρέπει να βγάλετε πρόγραμμα.
·         Μουσεία: αν έχετε πάνω από 6 μέρες στη διάθεση σας, ναι αξίζει να επισκεφθείτε κάποια από αυτά. Ειδικά στον τομέα της τέχνης, η πόλη της Νέας Υόρκης έχει πολύ υλικό να προσφέρει για να ανταμείψει τα μάτια σας. Τα ΚΑΛΑ ΝΕΑ είναι, ότι στο ΜΕΤ (Metropolitan Museum) και στο μουσείο Φυσικής ιστορίας (ναι, αυτό με τους δεινόσαυρους) μπορείτε να μπείτε με μόλις 1$ έκαστος. Πως; Με την διαδικασία της προσφοράς ή αλλιώς donation. Περιμένετε λοιπόν στην ουρά, και όταν φτάσετε στο ταμείο λέτε ότι θέλετε να κάνετε donation και προσφέρετε το ποσό που θέλετε να δώσετε, το οποίο ναι μπορεί να είναι και 1$. Όχι, δεν θα σας κοιτάξουν περίεργα, ούτε θα φωνάξουν τους φύλακες να σας μαγκώσουν. Από την άλλη, στο γνωστό για τους λάτρεις της μοντέρνας τέχνης μουσείο Moma δυστυχώς δεν ισχύει το donation, ΑΛΛΑ υπάρχει συγκεκριμένη μέρα και ώρα μέσα στην εβδομάδα, όπου η είσοδος για όλους είναι ελεύθερη. Θα συναντήσετε βέβαια μια τεράστια ουρά να περιμένει για να μπεί, αλλά μην πτοηθείτε διότι κυλάει πολύ γρήγορα.
·         Αγορές : ΠΡΟΣΟΧΗ, σε όλες τις τιμές που θα βλέπετε ΔΕΝ περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ τους που είναι περίπου 9%.  Από τον καφέ μέχρι το ρούχο, να υπολογίζετε ότι στο ταμείο θα πληρώνετε επιπλέον αυτό το 9%
·         Φαγητό – ποτό : άπειρες επιλογές μέν αρκετά τσιμπημένες δε, όταν μιλάμε για Manhattan! Επιπλέον να υπολογίζετε ότι σε ότι τιμή βλέπετε, εκτός από τον φόρο που αναφέραμε πιο πάνω θα πρέπει να προστεθεί και το TIP, το οποίο θεωρείτε δεδομένο από τους νεουορκέζους μπαρμαν- σερβιτόρους, στραβώνουν αν δεν τους το δώσεις, και κυμαίνεται από 18 έως και 22%!! Ανάσα σε αυτή την κατάσταση δίνουν τα happy hours, τα οποία πολλά μαγαζιά εφαρμόζουν κυρίως μεσημερο – απογευματινές ώρες (16.00-20.00). Αν τα εκμεταλλευτείτε μπορείτε να πιείτε σχεδόν στη μισή τιμή (κοντά δηλαδή στα ελληνικά δεδομένα) και να φάτε αρκετά πιο οικονομικά.
·         Μετακινήσεις : αν μείνετε για πάνω από 5 μέρες και πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το metro, ανεπιφύλακτα αξίζει να βγάλετε εβδομαδιαία metrocard με 32$, η οποία περιλαμβάνει απεριόριστες διαδρομές με το μετρό, όλα τα λεωφορεία και τελεφερίκ!! Ειδικά το τελευταίο μπορεί και να περιλαμβάνεται στα highlight της πόλης, μια και σου δίνει την δυνατότητα πανοραμικής θέας της ανατολικής πλευράς του Manhattan, τζάμπαααα.

Τελικά αξίζει να κάνει κανείς αυτό το ταξίδι;; Άποψη μου… .ΝΑΙ!! Ακόμα και αν δεν είναι κάποιος φανατικός οπαδός της Αμερικής, της κουλτούρας της και  του αμερικάνικου ονείρου, το γεγονός ότι αυτή την Πόλη (με κεφαλαίο) την έχουμε όλοι ήδη επισκεφθεί μέσα από χιλιάδες σειρές και ταινίες την κάνει μοναδική. Είτε μας αρέσει είτε όχι είναι το κέντρο του κόσμου και σίγουρα είναι το κέντρο του Καπιταλισμού.

Στο τέλος βέβαια όλοι θα συμφωνήσουμε ότι …. σαν την Ελλάδα δεν έχει …. για να μην πω σαν την Χαλκιδική δεν έχει!!!!!

ΧΧΧ




  Βγαίνοντας στην επιφάνεια για πρώτη φορά.

Roosvelt Island.




Brooklyn Bridge.







Ολοι Μόνοι.






Flatiron.




Είμαι Παντού.

Πυτογυράδικο ΑΛΑ Mexican style.

9/11 memorial

Στην θεση των Twin Towers.





SK8 OR DIE.

Zakk Wylde(Black Label Society-Ozzy)



Τα παπούτσια στο χερι......







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ενα σχόλιο